top of page

מה זה VUCA ? ולמה זה מעניין אותנו?

VUCA זה לחיות בתוך אי בהירות, במצב שיכול להשתנות בכל רגע, בסיטואציה שקשה לך מאד למפות את הגורמים שממש משפיעים על הדברים שחשובים לך. הצבא האמריקאי המציא את הביטוי VUCA World כשנגמרו לו המילים להסביר את התופעות שהוא פגש. משם חילחל הביטוי לעולם הניהול והארגונים.

איך התעוררנו לעולם ה VUCA?

אתן כמה דוגמאות עדכניות:

  • ניצחונו הסוחף של המועמד האלמוני מקרון בקרב על הנשיאות והאסיפה הלאומית בצרפת עם מפלגה שלא הייתה קיימת עד לפני שנה . אדם שהגיע משום מקום השתלט על המפלגה הרפובליקאית והיום ארה"ב שואלת את עצמה איך זה קרה שהוא נהיה הנשיא שלה – מי היה יכול לחזות?

  • שליט קטאר, שעד היום ישב ונהנה עם חבריו לליגה הערבית ובוקר אחד מוצא עצמו מנודה ומוחרם. ומה זה עושה לבורסות ולמחירי הנפט?

  • נהגי המונית שמצאו את UBER , סוכני הנסיעות שהתעוררו לעידן האינטרנט, GOOGLE שמתכננת מהפכה בשוק המכוניות, הקימעונאים שהתעוררו למצוא את Ali Express   – איזו מהפכה בשוק הצרכנות?

  • ממשלות מנסות להתמודד עם עניין פשוט, מחירי הדיור בישראל. יש להן לכאורה את כל מה שצריך ביד, החל משליטה על הקרקעות, המשך במיסים, בתשתיות, במדיניות המוניטרית... אז למה זה לא מצליח? ומדוע לא מצליחים להוריד את יוקר המחיה? הממשלה מגדילה את תקציבי החינוך ולא מצליחה להגיע לתוצאות שהיתה רוצה. מרחיבים את הכבישים והפקקים רק מתארכים ... – אולי כי גם ממשלה לא בדיוק יכולה למשול?

  • תופעות 'זנב ארוך', בהן אימפריות כמו google ו Facebook שולטות על מידע והתנהגות של מילארדים?

  • מישהו אמר 'ספינר' ?

נדמה כי העולם יצא משליטה, כללי המשחק משתנים, השווקים משתנים, העובדים שלנו משתנים בדור ה Y, מה עוד נשאר יציב?

 

עכשיו באים מומחים, כותבים ספרים ומנסים להסביר. דן אריאלי מסביר כי אין לצפות להתנהגות רציונלית. תום פרידמן אומר שהעולם הוא שטוח ולכן הסערות הגלובליות משפיעות מקצה לקצה. נסים טאלב מלמד אותנו כי שיבושים בלתי צפויים מגיחים בהפתעה כדוגמת 'ברבור שחור'. ג'ושוע קופר ראמו מתאר עולם של השפעות גומלין ותלות הדדית שמקשות על יצירת קשר ברור בין  סיבה לתוצאה, בעידן ה'לא יעלה על הדעת'.

 

אם ארצה לתמצת את התופעות שמובילות לכך, אוכל לשים את האצבע על ארבע תופעות שמחלחלות מרמת הפרט ועד הרמה העולמית:

  1. כל שחקן במערכת מתנהג באופן עצמאי יותר ויותר – כל אחד אומר 'אני לא עובד אצל אף אחד' זה מתחיל בילד בתיכון ונגמר אצל אמיר קטאר. – אם זה המצב איך אפשר לחזות התנהגות?

  2. כל אחד מיוחד – השונות מבקשת הכרה, 'אני לא כמוהו'. כל לקוח יש לו דרישות מסויימות לגבי האוטו, תוכנת המחשב, הבגד, הקפה במסעדה... אנשים רוצים הכרה בתרבותם, בחלומותיהם... פה אנחנו יכולים לדבר על מותה של הסטנדרטיזציה. אי אפשר לומר: One Size Fits All . – איך נהיה רלוונטיים?

  3. שינוי השינוי – השינוי היה איתנו תמיד, מה שהשתנה כאן זה הקצב. קצב השינוי הטכנולוגי, התרבותי הוא מאד גבוה ורק גובר והולך. וממילא גובר הקושי להסתגל. המבנים הארגוניים, נהלי העבודה, התהליכים הסדורים רק מקשים על היכולת להשיג את קצב השינוי. בעולם שבו השינוי הוא כל כך מהיר הנסיון הוא, לעיתים, יועץ רע. השאלה איך בונים אג'יליות, יכולת תגובה זריזה וגמישה לשינויי הסביבה? מה המשמעות של תכנון, במצב הזה?

  4. מיפוי תמונת המצב – פעם יכולנו אולי להבין מי הם הגורמים המשפיעים על השוק שבו אנחנו עובדים, למפות אותם לסנכרן אותם. כשחבר של הבן שלי נהיה יבואן מצליח של שעוני יוקרה בלי משרד, בלי חנות ובלי פרסומות נוצצות. כשהשכן שלי ביום אחד נהיה יבואן נעליים, כי נסע לסין והביא משם נעליים. אתם מבינים ששוק הנעליים ושוק שעוני היוקרה, כמשל, אינם מרחב שמישהו יכול למפות בו את השחקנים המרכזיים. לכן קשה לנו מאד למפות את תמונת המציאות בתוכה אנו חיים ואת הדברים המשפיעים על התוצאות החשובות לנו?

 

בתוך הסיפור הזה, גילה הצבא האמריקאי, שגם המלחמות שהוא פוגש ממש לא מתאימות לדרך שבה הוא הכיר מלחמות. זה קרה בקוסובו, בסומליה, באפגניסטן, בעירק. ואז נטבע הביטוי  VUCA World. ראשי תיבות של ארבע תופעות:

Volatility תנודתיות – המצב יכול להיות היום בפרמטרים מסויימים, מחר לקפוץ לסקלה אחרת ובעוד יומיים לחזור למצב הנוכחי. השווקים, הדעות, האופנות יכולים לקפוץ ממצב למצב במהירות.

Un Certainty אי ודאות – אנחנו לא יודעים למצוא את הקשר בין סיבה לתוצאה. אם נעשה ככה יכולות להיות לזה כל מיני תוצאות, חלקן בלתי צפויות. אם הגענו לתוצאה מסויימת, לא בטוח שאנחנו יודעים לאתר את כל הסיבות שחוללו אותה. ביננו לבין העולם מפריד מסך שנע לפנינו. פעם המסך ישב 10 שנים לפנינו היום הוא יושב בעוד עשרה חודשים.

 Complexity מורכבות – מציאות שבה יש השפעות גומלין ותלות הדדית רבה בין שחקנים. אנחנו קוראים להם 'סוכנים מסתגלים'. כל "סוכן מסתגל" מנסה בו זמנית להשפיע על סביבתו ולהסתגל לשינויים החלים בה. המרחב הוא כל הזמן דינמי והדינמיקה עצמה יוצרת מצב חדש, התוצאה היא מאד מורכבת. ולעניין הזה יש חוקים משלו, למי שמתעניין קוראים לזה: Complexity Theory .

Ambiguity עמימות – ריבוי פנים. כאשר ישנם מספר הסברים אפשריים לכל מצב. כך למשל שני סוכנים של חברה לשיווק נעליים המגיעים למקום בו כולם יחפים, האחד יאמר: אין כאן צורך בנעליים, והשני יגיד: כולם צריכים כאן נעליים...

אז הנה, אנחנו מנסים לנהוג במכונית שנוסעת במהירות מופרזת, החלון הקדמי מכוסה ערפל, הדרך נשקפת רק מן המראות האחוריות, סביבנו נהגים הנוסעים על פי חוקים משלהם – כאן נדרשת מיומנות חדשה.  החיים בעולם ה VUCA מחייבים שינוי דרמטי בדרך בה אנו עובדים,  בתהליכי עבודה, במבנה ארגוני, בדפוסי התכנון, בתקשורת פנים ארגונית וחוץ ארגונית, בהגדרת הגבולות. ובשביל זה אנחנו כאן לעזור לכל מי שרוצה לחשוב יחד איתנו על איך עושים שינוי בתוך המציאות של VUCA World.

מידע נוסף וחומרי קריאה חשובים בנושא ניתן למצוא באתר זה בעמוד ארגז הכלים.

bottom of page