top of page
ארגז כלים

לנוחיותכם ולשימושכם, אספנו כמה מהמאמרים האקדמיים המובילים בתחום של ניהול והובלת מהלכים בתנאי VUCA, כמה מאמרים מומלצים וכמה סרטונים להעשרת הידע בנושא.

לימוד נעים!

חדש! אנו מעלים בימים אלה חומרים מן הכנס. לעיונכם.

חומרים מהכנס
What is VUCA?
The tools of complexity: the Stacey Diagramme
על ההבדל בין תהליך לינארי לתהליך מקביל- חברת Nvidia (יצרנית שבבים שנותנת פייט לאינטל)

לחיות ולהוביל – כשהמציאות נעה במהירות מופרזת

המאמר הזה יכול לפתוח עבורך חלון להתנהלות מותאמת במציאות רשתית, הנעה במהירות מופרזת. 


אנחנו חיים בעולם שונה בתכלית מזה שלימדו אותנו לחיות בו. זרם האינטראקציות שוטף אותנו מתוך שפע אפליקציות ודרכי תקשורת. זרימת המידע אלינו, עלינו ומאיתנו יוצרת רשת אינסופית של השפעות גומלין. השינויים בטכנולוגיה, בהרגלי הצריכה, בדפוסי התקשורת, ובהרגלי החיים, גדלים באופן אקספוננציאלי. המאמר הזה טוען כי הגישות המערכתיות שהובילו את דרכי ההתארגנות של ארגונים, מדינות וקהילות, צפויות לקרוס מעומס יתר, וכבר היום אינן עומדות בקצב התגובה לשינויים. כשאנשי המדע הבינו שיש מצבים שאינם ניתנים להבנה באופן רדוקציוני הם פיתחו את 'תאוריית המורכבות'. כשהצבא האמריקאי נתקל במציאות שלא ידע להגדיר אותה הוא קרא לכך VUCA. כשהביולוגים גילו שעולם החיים אינו מתנהל באופן רציונלי ושיטתי הם קראו לכך 'אקוסיסטם'. שם אנחנו נמצאים.

 

אז מה עושים?

 

לומדים מהטבע. מתייחסים אל העולם בו אנו חיים כאקוסיסטם – מרחב מחיה בו מתקיימות שפע אינטראקציות היוצרות השפעות מכוונות ובלתי מכוונות, ישירות ועקיפות, גלויות וסמויות. שואבים תובנות מתאוריית המורכבות על הדפוסים הנוצרים בסביבה מרובת אינטראקציות.

ומתוך כך מוצגות כאן גישות ופרקטיקות שימושיות לניהול, הובלת מהלכים והערכות לשיבושים, בסביבה מורכבת.

לחיות ולהוביל - כשהמציאות נעה במהירות מופרזת - PDF

 

סנאודן ובון – מסגרת למנהיג לקבלת החלטות

מוביל המהלך משפיע במידה רבה על הדרך בה רואים את תמונת המצב. סנאודן ובון מציעים כאן ארבע 'מסגרות' לתמונת מצב. הם מציעים למוביל המהלך, להתבונן על המציאות שלפניו, לבחור את המסגרת המתאימה להתייחסות ומכאן לגזור את דרכי הפעולה הנדרשות.
סנאודן ובון עיצבו מודל פורץ דרך המבוסס על ארבע רמות מורכבות המכונה Cynefin (מונח וולשי המתאר מרחב מחיה). המודל מציע ארבע 'מסגרות' המותאמות לרמות מורכבות שונות, בכל אחד מן המצבים הללו, נדרש סגנון פעולה מתאים:
 1. מצב פשוט – ניהול מסורתי

2. מצב מסובך – מצב בו אין יכולת אך יש אפשרות קרובה לפתח מענה ראוי. תפקיד המנהל לחולל הנעה ותנאים לפיתוח היכולת הנדרשת.

3. מצב מורכב – מצב בו אין מענה מן המוכן. מצב בו נדרשת פעולה של רבים ושונים כדי להצליח. במצב זה נדרשת מנהיגות מסוגלת להשפיע על עיצוב אינטראקציות, זיהוי פתרון מתהווה ועיצוב התנאים למימושו.

4. מצב כאוטי – מצב מפתיע וקריטי.  תפקיד המנהיגות טרם ארוע הוא ליצור 'יתירות משאבים' לחזק את החוסן הארגוני או הקהילתי, להוביל הערכות למצבים משבשים. ובעת הארוע לקבל החלטות בידעה שההחלטה עצמה יוצרת  'אי של ודאות' בתוך אי הודאות.

מסגרת למנהיג לקבלת החלטות - PDF

 

פגי הולמן על מורכבות, התארגנות עצמית והתהוות

בפרק מתוך הספר Dialogic Organizational Development , לוקחת אותנו פגי הולמן למסע מרתק בעקבות ההתפתחות המשותפת של תאוריות מדעיות חדשות בתחום הכאוס, המורכבות וגישות ופרקטיקות לניהול ומנהיגות במציאות מורכבת.  מדובר בפריצת דרך בין תחומית, החורגת מתחום התאוריות הניוטוניאניות הרדוקציוניות והלינאריות אל עבר המרחב הפתוח של השפעות גומלין רשתיות, סדר הצומח מכאוס וכאוס המתגבש לסדר.


הולמן מחברת את פריצת הדרך המדעית לפרקטיקה ותאוריה הצומחת משדה הייעוץ הארגוני. התפתחות זו מכונה 'פיתוח ארגוני דיאלוגי' והיא נועדה לתת הבנה תיאורטית, עקרונות ודרכי פעולה למתמודדים עם מציאות מורכבת.

על מורכבות, התארגנות עצמית והתהוות - PDF

 

שי בן יוסף - מושגים מתחום המורכבות

התאוריות המדעיות המתמודדות עם מציאות מורכבת, נאלצות להמציא מושגים חדשים לתאור המציאות בה הם נתקלים. אם ראית מושג לא ברור – כאן המקום שלך לנסות לפענח אותו.

מושגון - מושגים מתחום המורכבות - PDF

 

רבס, לוין ואודה – הבילוגיה של השרדות ארגונים

ארגונים נאלצים להתמודד כיום עם סביבה סוערת. מה שנראה כהחלטות נבונות בטווח הקצר, עלול לסלול את הדרך לקריסה בטווח הארוך. כמות הארגונים, הפרוייקטים והמוצרים שאינם שורדים עולה בהתמדה. המאמר מביא ניתוח מחקרי של הגורמים המסייעים לחברות לשרוד. 
המחברים מביאים שפע דוגמאות, ומציעים שש אסטרטגיות להישרדות:

  • לשמור על הטרוגניות של אנשים, רעיונות ויוזמות

  • לשמר מבנה מודולרי

  • ליצור עמידות בין הרכיבים

  • צפה להפתעות, אך צמצם את אי הודאות

  • צור מעגלי משוב ומנגנוני התאמה

  • לקדם אמון והדדיות באקוסיסטם העסקי שלהם

הביולוגיה של השרדות ארגונים - PDF

 

מדסברג וראוסמן – כשאנתרופולוג נכנס לבר...

המחברים מציעים לנטוש את סיעור המוחות סביב שולחן העבודה ולצאת לשטח. לבצע חקר וחישה, - Sensemaking בסביבת הלקוח'. מסע חקר בגישה אנתרופולוגית הניב מפתחות להצלחה לחברות לייצור בירה, צעצועי ילדים ועוד. המחברים מציעים מודל למידה ומלוים אותו בדוגמאות להמחשה.

המודל בנוי על חמישה שלבים:

  1. הגדר מחדש את הבעיה

  2. אסוף מידע

  3. חפש דפוסים

  4. צור את 'תובנות המפתח'

  5. בנה השפעה עסקית

כשאנתרופולוג נכנס לבר - PDF

bottom of page